De meest voor de hand liggende rechtsvorm voor ons initiatief als woongemeenschap lijkt een woonvereniging te zijn. De woonvereniging heeft over de gemeenschappelijke grond en verhuurt en beheert de verhuurbare woonunits. De kernbewoners en meewoners zullen voor langere of kortere tijd lid van de woonvereniging zijn, met bijbehorende bepalingen van rechten en plichten van het lidmaatschap.
Het lidmaatschap is gekoppeld aan het huren van woonruimte.
Het de rechten en plichten van leden van de vereniging moet nog worden uitgewerkt.
Het is de intentie om deze woongemeenschap kostenneutraal te kunnen laten functioneren. Dit betekent dat we niet gericht zijn op een winstgevend model, noch afhankelijk zijn van een inkomstenbron van derden. Meewoners zullen de woonruimte huren, inclusief de facilitaire voorzieningen. Inboedel valt onder de verantwoordelijkheid van de meewoners zelf.
De bron waarmee de woonkosten van de meewoners worden gedekt is hun eigen bijdrage waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn. De focus ligt niet op inkomsten vanuit zorg of bijdrage van de overheid.
De meewoners zijn allereerst tijdelijk lid van de woonvereniging, hiervoor zal hij of zij de daarvoor geldende voorwaarden ondertekenen. Na ondertekening kan de meewoner een woonruimte huren. Er wordt een regulier huurcontract gesloten, los van de informele zorg.
De meewoners zouden in aanmerking moeten kunnen komen voor huurtoeslag. Daarbij zal ook door de woonvereniging rekening gehouden worden met de voorwaarden van de woning en de verhuur. Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag, moet de woonunit:
• een zelfstandige woonruimte zijn (eigen voordeur, eigen keuken, eigen badkamer) en ingeschreven staan op het adres;
• een huurprijs hebben onder de huurtoeslaggrens (in 2025: €900,07);
• bewoond worden door een huurder met een passend inkomen en vermogen (inkomenstoets);