De woonvorm die wij voor ogen hebben is gestoeld op het idee van een gedeelde gemeenschap, waarin kerngezinnen en meewoners samenleven. De volgende elementen maken de gemeenschap tot een veilige, gastvrije en tegelijkertijd duidelijk begrensde woonomgeving.
Informele zorg aan meewoners
Binnen deze gemeenschap bieden de kerngezinnen informele zorg aan de meewoners. Informele zorg is geen formele hulpverlening (zoals WMO of GGZ), maar draagt bij aan welzijn, participatie en stabiliteit. De informele zorg omvat:
• Mentorschap door de kerngezinnen: beschikbaarheid als aanspreekpunt, signaleren van behoeften en praktische ondersteuning.
• Gezamenlijke activiteiten zoals gezamenlijke maaltijden, klusdagen, ontspanning en gesprekken. Deelname kan op vrijwillige of deels verplichte basis zijn, dit moet nog nader worden uitgewerkt.
• Individuele ontwikkelpaden: begeleiding van meewoners richting zelfstandigheid, op basis van persoonlijke doelen en mogelijkheden.
• Aanvullende externe begeleiding: waar nodig regelt de meewoner zelf ambulante hulp (bijvoorbeeld via WMO of zorgverzekeraar). De kernbewoners kunnen hierin wel faciliteren.
Belangrijk uitgangspunt is dat de verantwoordelijkheid voor professionele begeleiding bij de meewoner ligt, maar dat de woonvereniging een signalerende en ondersteunende rol vervult wanneer de situatie daarom vraagt.
Grens tussen informele en professionele zorg
Het overgangsgebied tussen informele zorg en professionele begeleiding is inderdaad grijs. Daarom is het van belang om binnen de gemeenschap:
• gezamenlijke afspraken te maken over wat kerngezinnen wel en niet bieden;
• signaleringscriteria op te stellen voor situaties waarin externe hulp wenselijk is (bijvoorbeeld verslechtering in zelfzorg, psychische klachten, sociale isolatie);
• een aanspreekpunt binnen de vereniging aan te wijzen die hierover in gesprek gaat met de meewoner.
In acute gevallen kan de vereniging ondersteunen bij het organiseren van professionele hulp, zeker als er sprake is van wachttijden.
Duur van verblijf en ontwikkelpad
De verwachte verblijfsduur van een meewoner is 1 tot 1,5 jaar, met het doel om door te stromen naar zelfstandig wonen. We onderkennen echter dat dit niet altijd lukt. Daarom voorzien we in:
• een tussentijdse evaluatie (bijv. ieder half jaar) waarin de voortgang wordt besproken;
• eenmalige verlenging van het verblijf met redelijke termijn indien er nog geen zelfstandige woonruimte beschikbaar is;
• ondersteuning bij uitstroom (niet vanuit WMO, maar praktisch/administratief);
• actieve samenwerking met woningcorporaties of begeleid wonen-projecten.
Het zou kunnen voorkomen dat de meewoner na de afgesproken periode nog niet zelfstandig functioneert, of geen passende woonruimte vindt. Om hierop zoveel mogelijk te anticiperen wordt de volgende handelwijze toegepast:
• Bij aanvang wordt een ontwikkelplan op met flexibele termijnen, met evaluatiemomenten (bv. Om de 6 maanden een evaluatie + max. verlenging 6 maanden).
• Er wordt met een begeleid uitstroomtraject, samen met gemeentelijke woon- of zorginstanties.
• Bij aanvang wordt er duidelijk vastgelegd dat het huren een tijdelijk karakter heeft en dat dit gekoppeld is aan het lidmaatschap van de woonvereniging
Afspraken over privacy en beschikbaarheid
Een heldere invulling van wat "privé" betekent is essentieel. We gaan uit van:
• respect voor de privacy van kerngezinnen: het is mogelijk om “even niet beschikbaar” te zijn;
• zichtbaarheid van beschikbaarheid: bewoners kunnen met eenvoudige signalen (bijv. bordje aan de deur) aangeven of ze openstaan voor contact;
• gedeelde verantwoordelijkheid: meewoners en kerngezinnen maken samen afspraken over omgangsvormen en grenzen.
De woongemeenschap is meer dan een plek om te wonen; het is een plek waar ruimte ontstaat voor ontmoeting, betrokkenheid en groei — zowel binnen als buiten de gemeenschap. De woongemeenschap wil (op termijn) een bredere ontmoetingsplek zijn, waar ook anderen welkom zijn voor activiteiten zoals workshops en gespreksgroepen. Zo willen we bijdragen aan een grotere gemeenschap waarin jongvolwassenen worden gestimuleerd om dienstbaar te zijn aan anderen en omwonenden meegenieten van het samen leven.
Onze gemeenschap wil zo bijdragen aan een grotere, inclusieve leefomgeving waarin ruimte is voor kwetsbaarheid, creativiteit en zingeving. We willen daarin aansluiten bij wat leeft in de wijk of regio, en zoeken bewust naar samenwerking met lokale netwerken, instellingen en initiatieven. Hierin willen we ons openstellen naar de nabije omgeving waarin we maatschappelijke activiteiten willen faciliteren die aansluiten bij de aanwezige behoefte. Dit zien we als een vervolgstap.